Een vennootschap is een samenwerkingscontract waarbij elke partij zijn eigen inbreng doet, om op die manier samen winst te maken en deze onder elkaar te verdelen. Wanneer je een vennootschap met rechtspersoonlijkheid opricht, richt je een nieuwe rechtspersoon op met eigen rechten, eigen plichten en een eigen vermogen. Een boekhouder kan je ondersteunen om dit proces tot een goed einde te brengen en je inzicht te verschaffen in de verschillende stappen.
Welke soorten vennootschappen bestaan er?
- Besloten vennootschap (bv): je aansprakelijkheid is beperkt en je weet met wie je samenwerkt.
- Naamloze vennootschap (nv): vennootschap waar grotere bedrijven meestal voor kiezen, omdat aandelen vrij overdraagbaar zijn. Dit maakt de kapitaalinbreng makkelijker.
- Coöperatieve vennootschap (cv): aandeelhouders worden hierbij niet verrijkt, maar door middel van winst worden de maatschappelijke doelen van de coöperatie bereikt.
- De maatschap (ms): maakt een flexibele samenwerking tussen collega-zelfstandigen mogelijk, doordat er weinig dwingende regels zijn. Het is de enige vennootschapsvorm zonder rechtspersoonlijkheid.
- Vennootschap onder firma (vof): geschikt voor activiteiten die weinig financiële risico’s met zich meebrengt, doordat je onbeperkte aansprakelijkheid hebt. Deze vorm staat het dichtst bij een eenmanszaak.
- Commanditaire vennootschap (comm.v.): gelijkaardig aan de vof, maar het bestuur kan door één persoon geleid worden.
- Verenigingen en stichtingen: streven een belangeloos doel na.
Onze boekhouders kunnen je advies verlenen over de verschillende vennootschapsvormen, zodat jij kiest voor de vennootschap die het best bij jouw onderneming past.
Ondersteuning bij de oprichting van een vennootschap
Een boekhouder kan een dubbele boekhouding voor je opstellen, zodat je de resultaten, opbrengsten, kosten en verliezen weergeeft op een balans. Zo weet je hoe je er financieel voorstaat en heb je meer inzicht in je budget.
Nadat je boekhouder de doelstellingen van je vennootschap in kaart heeft gebracht, kan de boekhouder je helpen om de juiste documenten op te stellen voor de notaris, die de oprichtingsakte zal verlijden. Het is belangrijk om goed geadviseerd te worden bij de voorbereiding van de oprichtingsakte en de verschillende mogelijke inhoudelijke varianten.
Vervolgens kan je boekhouder je ook begeleiden bij het tijdig openen van een geblokkeerde bankrekening en de storting van de oprichtingskapitalen. Zodra de oprichtingsakte is verleden, kan de boekhouder zich buigen over de verdere oprichtingsformaliteiten, zoals het aanvragen van een aansluitingsnummer bij Kruispuntbank Ondernemingen en het aanvragen van een btw-nummer. Ook bij het opstellen van een financieel plan kan een boekhouder je perfect bijstaan.
Wat houdt het opstellen van een financieel plan in?
Wanneer je een onderneming start, is een sterk financieel plan een onvermijdelijk deel van je business plan. Hiermee krijgen zowel jij als potentiële investeerder meer inzicht in toekomstige uitgaven en investeringen.
Je boekhouder helpt je om een ondernemingsplan en een gedetailleerd financieel plan op te stellen, zodat je een goed beeld krijgt van de toekomst en je onderneming behoedt voor financiële valkuilen.
Waarom kiezen voor een boekhouder?
Een boekhouder helpt je om de geschikte ondernemingsvorm te kiezen en biedt ondersteuning bij de verschillende processen die voorafgaan aan het starten van je bedrijf.
Ook daarna kan je boekhouder nog een belangrijke adviserende en uitvoerende rol spelen op vlak van kosten, belastingen, subsidies en investeringen.
Een boekhouder helpt je daarnaast bij het cijferwerk en zorgt ervoor dat je je verplichtingen aan de overheid nakomt. Daarnaast helpt een boekhouder je met meer financieel inzicht in je zaak, zodat je ook je inkomsten kan optimaliseren en belastingen besparen.
Vraag nu je offerte aan
De geschikte boekhouder vormt een grote hulp bij de start van jouw nieuwe onderneming. Wij kunnen je in contact brengen met een ruim netwerk aan boekhouders, bij jou in de buurt. Vraag vandaag nog je offerte aan!