Opstellen Financieel Plan

Bestaande uit een investeringsplan, een financieringsplan, de resultatenrekening en een overzicht van de cashflow.

Wanneer je een onderneming start, is een sterk financieel plan een onvermijdelijk deel van je business plan. Hiermee krijgen zowel jij als potentiële investeerder meer inzicht in toekomstige uitgaven en investeringen.

Je boekhouder helpt je om een ondernemingsplan en een gedetailleerd financieel plan op te stellen, zodat je een goed beeld krijgt van de toekomst en je onderneming behoedt voor financiële valkuilen.

Ondersteuning bij het ontwikkelen van een financieel plan

Je boekhouder zal meestal starten met een basisontwerp van een financieel plan. Vervolgens kunnen zij met jou de eventuele financiële gevolgen doornemen.

Wanneer je kiest voor een nv, bvba of andere rechtsvormen met een aansprakelijkheidsbeperking, moet je verplicht een financieel plan kunnen voorleggen. Toch kan het ook een goed idee zijn om een financieel plan te maken voor andere ondernemingsvormen, zodat je van bij het begin voldoende financieel inzicht in je bedrijf hebt.

Waaruit bestaat een financieel plan?

Investeringsplan

Binnen het investeringsplan bereken je hoeveel middelen je nodig hebt voor de opstart van je onderneming. Dit omvat de aankoop of huur van een pand, bepaalde machines of toestellen.

Je boekhouder maakt daarbij een onderscheid tussen:

  • Vaste activa: blijven gedurende een lange periode in de onderneming en kunnen niet eenvoudig in cash omgezet worden.
  • Realiseerbare activa: kunnen op korte termijn in cash geld omgezet worden.
  • Beschikbare activa: vormen het kapitaal van je onderneming en zijn permanent ter beschikking

Financieringsplan

Hiermee toon je aan hoe je de nodige investeringen zal bekostigen en kan je zelf nagaan of je over voldoende middelen beschikt om de investeringen te betalen.

Resultatenrekening

De resultatenrekening geeft een overzicht van je maandelijkse inkomsten, uitgaven en overschotten. Samen met je boekhouder overloop je maandelijkse vaste kosten, zoals bijvoorbeeld je loon. Met de resultatenrekening bereken je hoeveel cash je steeds beschikbaar moet houden en hoe groot je omzet minimaal moet bedragen om alle kosten te dekken.

Een overzicht van de cashflow

Het is belangrijk om een maandelijks overzicht van je liquide middelen op te maken. In je cashflow-overzicht verzamel je daarom alle factoren die invloed hebben op je inkomsten en uitgaven, waaronder uitgaven voor de aankoop van grondstoffen, uitbetalingen van lonen en kapitaalaflossingen. Het verschil tussen beide geldstromen bepaalt de cashflow van je onderneming.

Waarom kiezen voor een boekhouder?

Een boekhouder helpt je om een sterk financieel plan op te stellen. Op die manier kan je makkelijker potentiële partners en investeerders overtuigen, alsook onaangename verrassingen vermijden.

Vergeet ook niet dat je verplicht bent om een financieel plan op te stellen wanneer je een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid opricht. Ook wanneer je niet verplicht bent, is het een goed idee om toch in de ontwikkeling van een duidelijk ondernemingsplan, inclusief financieel plan, op te richten. Onze lijst van boekhouders heeft veel ervaring met het opstellen van zo’n plan en kan je dus perfect adviseren over de do’s en don’ts.

Vraag nu je offerte aan

De geschikte boekhouder vormt een grote hulp bij het opstellen van een financieel plan voor je onderneming. Wij kunnen je in contact brengen met een ruim netwerk aan boekhouders, bij jou in de buurt. Vraag vandaag nog je offerte aan!

Vind gratis & vrijblijvend de juiste boekhouder